

Hamilelik planı yapıyorsanız, sağlıklı bir süreç için atılması gereken ilk adım doğru testlerdir. Bu yazımızda, gebelik öncesinde yapılması gereken testleri ve dikkat edilmesi gereken önemli noktaları detaylı şekilde ele aldık.
Hamilelik, birçok kadın için heyecan verici bir süreç olduğu kadar kişinin hayatını tamamen değiştireceği bir süreç olarak da bilinmektedir. Hamilelik süreci yalnızca anne adayını değil ailenin tüm fertlerini de etkiyen bir yolculuktur. Dolayısıyla bu süreçte partnerinizle birlikte yol almak önemlidir. Hamilelik serüveninin sağlıklı ve sorunsuz geçebilmesi için bazı önemli adımların da atılması gerekir. Bunların başında da hamilelik öncesi doktor kontrolü ve anne ve bebek için yapılması gereken testlerin eksiksiz bir şekilde yapılmasıdır. Hamile kalmayı planlamadan önce anne adayının bedensel ve ruhsal olarak hamileliğe hazır olması gerekir. Bu hazırlık, doğacak bebeğin sağlığı açısından da önemlidir. Bu nedenle planlı ve sağlıklı bir hamilelik için ilk yapılması gerekenler arasında sağlık kontrolleri ve gerekli testlerin yapılması gelir. Peki hamilelik öncesi yapılacak testler nelerdir? Bu yazımızda sizin için hamilelik öncesi yaptırmanız gereken testlere ve daha fazlasına değiniyoruz.
Tüm kadınlar için hamilelik süreci önemli ve özeldir. Sağlıklı bir gebelik geçirmek için gebelik planlarken yapılması gereken hazırlıklar bulunur. Bunlardan biri hamilelik öncesi yapılması gereken testlerdir. Hamilelik öncesi yapılan testler, anne adayının ve bebeğin sağlık açısından risklerini aza indirmek, olası sorunları önceden tespit edebilmek ve gerekli önlemleri alabilmek için önemlidir. Aynı zamanda anne adayının gebelik ihtimalini de ortaya koymaktadır. Peki bu testler hangileridir? Hamilelik öncesinde yapılması gereken testler şu şekilde sıralanabilir:
Hamilelik planlıyorsanız, öncelikle genel bir sağlık kontrolünden geçirilmesi gerekir. Bu tarama anne adayının mevcut sağlık durumunu değerlendirmek ve kronik hastalıklarını belirlemek açısından önemlidir. Böylece oluşabilecek sorunlara karşı önceden önlem alınabilmektedir. Genel sağlık taraması yapılırken hamilelik için bakılması gereken değerler de yer alır. Bu durumda anne adayından; kansızlık (anemi) ya da enfeksiyon gibi durumları tespit etmek için tam kan sayımı (hemogram), böbrek fonksiyonları ve idrar yolu enfeksiyonları hakkında bilgi edinmek için idrar tahlili ve diğer iç organların sağlıklı çalışıp çalışmadığını tespit etmek için karaciğer ve böbrek fonksiyon testlerinin yapılması istenmektedir.
Hamilelik öncesi hangi testler yapılmalı, sorusunun bir diğer cevabı ise kan uyuşmazlığı testidir. Bu test kan uyuşmazlığı riskini önceden tespit etmek için yapılır. Anne - baba adaylarının kan gruplarını karşılaştırılmaktadır. Eğer annenin kan grubu Rh negatif babanın Rh pozitif ise bebekte kan uyuşmazlığı riski vardır. Bu durum ise hamilelik süreci düşükle sonuçlanabilir ya da bebekte sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Önceden yapılan testler sayesinde bu durumun tespit edilmesi gebelik süreci için oldukça önemlidir. Öyleki duruma uygun önlemler alınarak bu sorun yönetilebilir.
Hamilelik öncesi test denildiğinde mutlaka yapılması gerekenlerden biri enfeksiyon taramalarıdır. Hamilelik öncesi bu testleri yapmak gebelikte risk oluşturabilecek faktörleri önceden tespit etmeye yardımcı olur. Çünkü gebelikte geçirilmiş veya geçirilme olasılığı olan bu enfeksiyonlar bebeğe zarar verebilmektedir. Dolayısıyla hamilelik öncesi aşağıda verilen enfeksiyonlara karşı bağışıklık kontrolü yapılmalıdır:
Hamilelik önce tüm bu enfeksiyonların kontrolü anne ve bebeğin sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmesi açısından oldukça önemlidir. Olası bir riskin olması halinde anne adayına gerekli tedavi yöntemleri uygulanarak gebelik öncesinde bu riskler ortadan kaldırılmaktadır.
Hamilelik öncesi yapılması gereken kan testleri arasında tiroid fonksiyonlarına da bakılmalıdır. Tiroid bezlerinin az ya da çok çalışması hamilelik yaşanmasını engelleyebilmektedir. Aynı zamanda hamilelik içinde de bebeğin gelişimini olumsuz etkiler. Bu nedenle yapılan kan testlerinde TSH ve T4 seviyelerine bakılarak tiroid bezinin işlevi değerlendirilerek gerekli durumlarda ilaç tedavisi planlanabilir. Böylece hamilelik için sorun oluşturabilecek etkenler ortadan kaldırılır.
Hamileliğe engel oluşturabilecek etkenlerin önden tespit edilebilmesi, yumurtlama problemleri veya kısırlık şüphesi gibi durumların kontrolü için hormon testleri yapılması gerekir. Bu durumda genellikle yumurtlamayı etkileyen hormon FSH ve LH hormonlarına, prolaktine ve yumurtalık rezervlerini görmek için AMH yüksekliğine bakılmaktadır. Tüm bu hormon testlerinin yanında ailede kalıtsal bir hastalık öyküsü olmasına karşın genetik tarama testi yapılır. Özellikle SMA testi hamile kalmak isteyen pek çok kişiye yapılmaktadır. Yapılan genetik tarama testleri taşıyıcılık olup olmamasına yönelik bir testtir. Böylece doğacak bebekte genetik bir hastalık olup olamayacağı riski belirlenebilir. Eğer böyle bir risk söz konusu ise tüp bebek yöntemi ve genetik ayıklama yöntemiyle hamilelik planlanabilir.
Hamilelik sürecini ve öncesini planlamak için HDI Sigorta Doğum Sigortası avantajlarından yararlanabilir, sunulan teminatlar neticesinde bu süreci en rahat ve kolay bir şekilde geçirebilirsiniz.
Dilerseniz Tamamlayıcı ve Özel Sağlık Sigortasında Yaş sınırı Var mı? blog yazımıza göz atabilirsiniz.
Eviniz ve aracınız ile ilgili tüm hesaplamalar için HDI Sigorta’yı ziyaret edin! Hesaplama araçları sayesinde en doğru sonuçlara ulaşın!