

Trafik sigortasıyla ilgili merak ettiğiniz tüm soruların yanıtı bu yazıda. Kapsamından süresine, nasıl yaptırılacağından ne işe yaradığına kadar tüm detaylara göz atabilirsiniz.
Her araç sahibinin yaptırmakla yükümlü olduğu trafik sigortası, trafikte yaşanacak olumsuz durumlara karşı güvence sunmaktadır. Her geçen gün artan araç sayısı yollarda oluşan yoğunluk, dikkatsizlik ya da kural ihlalleri sonucu kazaların yaşanmasına neden olur. Bu gibi durumlarda hem üçüncü şahısların hem de sürücülerin maddi güvenliğini sağlamak amacıyla trafik sigortası devreye girmektedir. Peki yasal olarak yaptırılması zorunlu olan trafik sigortası nedir? Bu yazımızda sizin için trafik sigortasının ne olduğu ve trafik sigortası ne işe yarar gibi detaylara değindik.
Araç sahiplerinin yaptırması mecburi olan zorunlu trafik sigortası nedir, sorusu her sürücünün bilmesi gereken bilgiler arasında yer alır. Zorunlu trafik sigortası, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu kapsamında belirlenmiş ve zorunlu hale getirilmiş bir sigorta çeşididir. Trafik sigortası, trafikte yer alan her motorlu taşıt için geçerlidir. Bu sigorta olası bir kaza halinde karşı tarafa verilen maddi ve bedeni zararları poliçe kapsamına bağlı olarak belirli bir oranda karşılamaktadır. Ancak bu sigorta, gerçekleşen kazada siz hatalıysanız devreye girer. Böylece karşı tarafın araç hasarı, sağlık giderleri veya vefat durumunda yakınlarına ödenecek tazminat gibi detayları karşılayabilmektedir. Trafik sigortası üçüncü şahısların hasarlarını karşılarken sizin aracınızda meydana gelen hasarı karşılamaz. Kendi aracınızda oluşabilecek hasarın karşılanması için ise Kasko sigortası yaptırmanız gerekmektedir.
Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası (ZMMS) olarak da bilinen trafik sigortası, tüm motorlu taşıt sahipleri için yaptırılması gereken zorunlu sigortalar arasında yer alır. Bu sigorta çeşidi, şehir içi ya da şehirler arası seyahatlerde oluşabilecek kazalarda, kazanın araç sahibi yüzünden gerçekleştirdiği durumda maddi kaybı azaltmayı amaçlar. Yaşanan trafik kazalarında maddi ve bedeni zararlar için maddi güvence sağlayan bu sigorta türü ile poliçe kapsamına göre karşı tarafın hasarı giderilir, gerekli ödenek sağlanır. Maddi hasarlar, sakatlık, vefat gibi durumlar bu sigorta çeşidi içine dahildir. İsteğe bağlı olarak trafik sigortası kapsamı, poliçe detayları genişletilebilir, ek teminatlar eklenebilmektedir. Trafik sigortası kapsamında karşı tarafta oluşabilecek bedeni sorunlar ve ilaç giderleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaktadır. Trafik sigortasının yaptırılmamış olduğu durumlarda tüm masrafların sürücü tarafından karşılanması gerekir.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi trafik sigortası üçüncü şahıslarda oluşacak hasar ve zararların karşılanmasına yönelik bir sigorta türüdür. Peki trafik sigortası neleri karşılar, kapsamına neler dahildir? Trafik sigortası kapsamı içerisinde maddi zararların karşılanması, sağlık giderleri, sakatlık ve ölüm giderleri gibi temel teminatlar yer almaktadır. Bunlara ek olarak isteğe bağlı olarak bu teminatlar arttırılabilir. İhtiyari mali mesuliyet gibi ek teminatlar eklenebilmektedir. Trafik sigortası kapsamını ise şu şekilde detaylandırabiliriz:
Verilen bu teminatlara ek olarak yaptıracağınız her teminat karşı tarafın ihtiyaçlarını karşılarken size de maddi olarak güvence sunar. Trafik sigortası genel şartları Motorlu Kara Taşıtları İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarına bağlı olarak belirlenmekte olup poliçeler sigorta şirketleri olanaklarına bağlı olarak genişletilebilmektedir.
Trafik sigortası süresi poliçenin yapıldığı günden itibaren 1 yıl geçerlidir. Senelik olarak düzenlenen trafik sigortası poliçeleri her yıl yenilenmesi gerekir. Yenilenmeyen trafik sigortası poliçelerinde her ay için %5 oranında gecikme sürprimi uygulanmaktadır. Aynı zamanda trafik sigortasının yapılmadığı süre zarfında sürücünün kaza yapması halinde tüm masraflar sürücünün sorumluluğunda olmaktadır. Poliçenin ne zaman bittiğini veya başladığını öğrenmek için ise e-Devlet üzerinden Trafik sigortası sorgulaması yapabilirsiniz. Böylece trafik sigortası poliçesi bitmeden veya bitmeye yakın poliçenizi yenileyerek maddi ve manevi güvencenizi korumuş olursunuz.
Trafik sigortası nasıl yapılır, sorusunun cevabı oldukça basit. Sigorta şirketlerine müracaat ederek yaptırabileceğiniz Trafik Sigortası genel teminat şartları ile sizlere sunulmaktadır. Dilerseniz HDI Sigortanın sunmuş olduğu Trafik Sigortası poliçesini inceleyebilir, ek teminat seçeneklerine göz atabilirsiniz. Detaylı bilgi için iletişim formu üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
Trafik Sigortası ile Kasko Arasındaki Farklar yazımıza da göz atabilirsiniz.
Eviniz ve aracınız ile ilgili tüm hesaplamalar için HDI Sigorta’yı ziyaret edin! Hesaplama araçları sayesinde en doğru sonuçlara ulaşın!