

Yurt dışı seyahatinizin en önemli adımı olan pasaport işlemleri hakkında merak ettiğiniz her şeyi bu rehberde bulabilirsiniz. Hangi pasaportu almanız gerektiğinden gerekli belgelere kadar tüm detaylar yazımızda sizi bekliyor!
Uluslararası seyahate hazırlananların, yurt dışına çıkmadan önce geçerli bir pasaporta sahip olduğundan emin olması gerekir. Pasaportu olmayan kişilerin ise atması gereken ilk adımlardan biri pasaport sahibi olmaktadır. İster turist olarak ister iş seyahati isterse de eğitim için olsun pasaportunuzun olması farklı ülkeleri görebilmenizin anahtarlarından biridir. Özellikle de farklı ülkelere seyahatlerin daha ulaşılabilir ve kolay hale gelmesiyle birlikte yurt dışına çıkış sürecinin resmi boyutları da geçerliliğini korumaya devam etmektedir. Peki yurt dışı seyahatlerinin temel parçası olan pasaport nasıl alınır? Sizin için yazımızda pasaport hakkında merak edilen detaylara değindik. Pasaport nasıl alınır, pasaport için gerekli evraklar nelerdir, sorularının yanıtları ve daha fazlası için okumaya hemen başlayabilirsiniz!
Pasaport çıkartmak için öncelikle hangi tür pasaportu çıkartmanız gerektiğini bilmeniz gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için 4 temel pasaport türü bulunmaktadır. Bunlar vatandaşların çalışma durumları, görevleri gibi farklı nedenlere bağlı olarak farklılaşabilmektedir. Bu pasaport türleri şu şekilde sıralanabilir:
Pasaport başvurusu yaparken yukarıda verilen pasaport türlerinden size uygun olan pasaport özelinde başvuru yaparak, seyahatlerinizi planlamaya başlayabilirsiniz.
Pasaport çıkartma işlemi gayet basit bir süreçtir. Türkiye’de pasaportlar Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğünde çıkarılmaktadır. Bunun için öncesinde Nüfus Müdürlüğünden randevu alınması gereklidir. Ardından gerekli evraklar tamamlanıp randevu gününde Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğüne gidilerek pasaport almak için başvuru devam ettirilir. Başvurunuz tamamlandıktan sonra onay durumunda pasaportunuz adresinize ulaştırılır. Adım adım pasaport alma işlemler için aşağıdaki yönergeyi izleyebilirsiniz.
Pasaport çıkartmak için Nüfus Müdürlüğü tarafından istenilen belgelerin eksiksiz bir şekilde tamamlanması gerekir. Peki pasaport almak için gerekli belgeler nelerdir? Bunları şu şekilde sıralayabiliriz.
Hususi ve hizmet pasaportları harçtan muaftır. dolayısıyla bu iki pasoırttan birini çıkartmak istiyorsanız sadece defter bedeli ödemeniz yeterli olacaktır.
Yukarıda verilen belgelerle birlikte randevu günü Nüfus Müdürlüğüne gidilerek elden teslim edilmelidir.
Pasaport randevusu alabilmek için tercih edeceğiniz farklı alternatifler var. Bunlardan ilki resmi internet sitesi üzerinden randevu almak. Bunun için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sayfasına giriş yaparak pasaport randevusu alma sekmesine tıklamalısınız. Ardından almak istediğiniz pasaport türünü seçerek kişisel bilgilerinizi girmeli il ve ilçe tercihi yaparak sizi uygun gün saat tercihini yaparak başvuru randevunuzu dakikalar içinde alabilirsiniz. Dilerseniz ALO 199 çağrı merkezi üzerinden sesli yanı ya da canlı desteğe bağlanarak da pasaport başvurusu talep edebilir, uygun saat ve güne randevu oluşturabilirsiniz.
Pasaport başvurusu yapıldıktan sonra ortalama 3 ila 7 iş günü içerisinde pasaportunuz basılmaktadır. Pasaportunuzun basılması sonrasında kargoya verilir ve PTT kargo aracılığıyla 56 il merkezine 1 iş günü içinde, diğer il merkezlerine 2 iş günü içinde ve ilçe merkezlerine yaklaşık 4 iş günü içinde teslim edilmektedir. Bu süre kimi zaman uzayabilmektedir. Teslimat sürecini e-Devlet üzerinden takip edebilmeniz mümkündür.
Çıkaracağınız pasaportun türüne göre başvuru merkezleri değişiklik gösterebilmektedir. Peki pasaport nereden alınır? Eğer bordo (umuma mahsus) pasaport almak istiyorsanız il ve ilçe müdürlüklerine başvuru yapmanız gerekmektedir. Yeşil (hususi) veya gri (hizmet) pasaportu almak istiyorsanız il nüfus ve vatandaşlık nüfus müdürlüklerine başvuru yapmalısınız. Eğet yurt dışından başvur yapmanız gerkiyorsa Türkiye Cumhuriyeti büyükelçiliği ya da konsolosluğa gidilerek kolaylıkla pasaport başvurusu yapabilirsiniz.
Pasaport harç ve defter bedeli Online bankacılık uygulamaları üzerinden ya da PTT'den yatırılabilmektedir.
Öğrenci pasaportu çıkacaksanız yalnızca defter bedeli ödemeniz yeterlidir. Öğrenci pasaportları harç bedelinden muaftır.
Yurt dışı seyahatiniz öncesinde kendinizi güvenceye almak için HDI Sigorta'nın Seyahat Sağlık Sigortası poliçelerinden yararlanabilirsiniz.
Dilerseniz Avrupa’da Görülmesi Gereken Şehirler yazımıza da göz atabilirsiniz.
Eviniz ve aracınız ile ilgili tüm hesaplamalar için HDI Sigorta’yı ziyaret edin! Hesaplama araçları sayesinde en doğru sonuçlara ulaşın!