TR / EN

Hollanda Vizesi Nasıl Alınır?

Hollanda’ya seyahat etmeyi planlıyorsanız, vize süreciyle ilgili bilmeniz gereken her şeyi bu yazıda bulabilirsiniz. Gerekli belgelerden vize türlerine kadar tüm detaylar sizi bekliyor!

Hollanda

Avrupa'nın en çok ziyaret edilen ülkeleri arasında yer alan Hollanda, tarihi yerleri, modern yaşamı ve doğasıyla pek çok kişiyi kendine hayran bırakıyor. Amsterdam, Rotterdam, Lahey gibi şehirleri ile öne çıkan bu şehir kültürel olduğu kadar ticaret ve eğitim alanlarıyla da dikkat çeken yerler arasında. Yaşamak, çalışmak ya da gezip görmek için pek çok Türk vatandaşı tarafından tercih edilen ülkeler arasında. Ancak Hollanda'ya gidebilmek için gerekli vize koşulunun karşılanması gerekiyor. Türk vatandaşlarından vize isteyen Hollanda, seyahat amacına uygun vizenin alınması şartına sahip. Peki Hollanda vizesi nasıl alınır? Hollanda vizesi alma sürecinde takip edilmesi gereken adımlar ve dikkatli olunması gereken detaylara bu yazımızda değiniyoruz.



Hollanda'ya Vize Nasıl Alınır?

Hollanda'ya yapacağınız ziyaretlerde vize koşulunun karşılanması gerekir. Hollanda Schengen Bölgesi sınırları içinde bir ülke olmasından dolayı Schengen kuralları ve Hollanda vize mevzuatı çerçevesinde vize verilmektedir. Hollanda seyahati için öncelikle Hollanda Büyükelçilik ya da Konsolosluklarından randevu alınarak vize başvurusu yapılması gerekmektedir. Hollanda vizesi almak için ilk olarak hangi amaçla seyahatinizi gerçekleştireceğinizi belirlemeniz önemlidir. Vize için gereken evraklar toplanarak vize başvuru gün ve saatinde konsolosluğa müracaat etmeniz gerekmektedir. Hollanda vize başvurusu için karşılanması gereken koşullar ve adımlar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Hollanda vizesi için hangi vize türüne başvuracağınızı kararlaştırdıktan ve vize başvurusu için randevu aldıktan sonra Hollanda vize başvuru formunu online ortam üzerinden doldurmanız gerekmektedir.
  • Vize başvuru formunu doldurduktan sonra başvuru için istenen belgeleri tamamlamalısınız.
  • Vize randevusu öncesinde Hollanda vize ücretini de ödemeli evrakların arasına dekontu eklemelisiniz.
  • Vize başvurusu günü evrak teslimine şahsen gelmeli ve evrakları elden teslim etmelisin. Bu aşamada eğer daha önceden parmak izi verilmemiş ise parmak izi taraması yapılabilmektedir. Schengen vizesi için 5 yıl geçerli olan parmak izi taraması, daha önceden verilmiş ve geçerliliğini koruyorsa yeniden yapılmasına gerek yoktur.
  • Belgeler verildikten sonra vize inceleme süreci başlayacaktır. Ortalama 15 iş günü içerisinde sonuçlanması beklenmektedir.

Hollanda vizesi şartlarını tamamlayarak vize başvurusunu en az 3 - 4 hafta öncesinden randevunuzu almalısınız. Böylece oluşabilecek olumsuz durumlar karşısında telafi edebileceğiniz bir süreye sahip olabilirsiniz.



Hollanda Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Hollanda vize işlemlerini tamamlayabilmeniz için gerekli evrakları eksiksiz ve doğru bir şekilde hazırlamanız gerekir. Vize türüne göre hazırlanacak evraklarda değişiklik olsa da genel olarak Hollanda vizesi için gerekli evraklar şu şekilde listelenebilir:

  • Pasaport
  • Vize başvuru formu
  • Biyometrik fotoğraf (son 6 ay içinde çekilmiş olmalı)
  • Seyahat Sağlık Sigortası
  • Uçuş ve konaklama bilgileri
  • Banka hesap dökümü (son 3 aya ait)
  • Maaş bordrosu
  • SGK dökümü
  • Tapu ve araç ruhsatı (üzerinize kayıtlı herhangi bir mülk varsa)
  • Çalışanlar için iş yeri yazısı
  • İşverenler için vergi levhası
  • Öğrenciler için öğrenci belgesi
  • Varsa davet mektubu
  • Vize ücreti dekontu
  • Seyahat amacına uygun belgeler
  • 18 yaşını doldurmayanlar için muvafakatname
  • Emekliler için emekli banka cüzdanı

Pasaportun seyahat bitiş tarihinden itibaren en az 3 ay geçerli olması ve en az 2 sayfasının boş olması gerekmektedir. Bunların yanında vize başvurusunun olumlu sonuçlanabilmesi için belgelerin eksiksiz ve doğru bir şekilde teslim edilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda tamamlanması gereken evraklar için Hollanda Konsolosluğunun resmi internet sitesine bakarak güncel haline ulaşabilirsiniz.



Hollanda Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Vize başvurusu yapıldıktan sonra Hollanda vizesi çıkma süresi merak edilen sorular arasında yer alır. Hollanda vize çıkma süresi, konsolosluğun incelemelerine bağlı olarak değişmektedir. Başvuru randevusunda evrakların teslim edilmesinden itibaren başlayan inceleme süresi yaklaşık 7 - 15 iş günü içinde sonuçlanmaktadır. Çalışma izni, aile birleşimi, oturum izni gibi uzun süreli vizelerin başvuru durumu ise daha fazla uzamaktadır. Resmi tatil günleri sonuçlanacak süre içerisine dahil değildir. Hollanda vizesinin sonuçlanma süresi konsolosluğun ek evrak talep etmesi veya başvuru sahibini mülakat için konsolosluğa çağırması halinde vize çıkış süresi uzayabilmektedir.



Hollanda Vizesi Türleri

Hollanda’ya seyahatinizin süresi ve amacı, başvurmanız gereken vizenin türünü belirleyen en önemli etkendir. Vizeler genel olarak kısa süreli ve uzun süreli olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bu vize türleri ise şu şekilde gösterilebilir:

  • Kısa Süreli Hollanda Vizesi (C Tipi): Hollanda vizesi türleri arasında en çok başvurulan vize türleri arasında kısa süreli vizeler yer almaktadır. En fazla 90 gün kalış süresi tanınan bu vizeler genellikle seyahat süresine göre verilmektedir. Kısa süreli vizeler içinde turistik vize, aile ziyareti vizesi, iş seyahati, ticari vize, şoför vizesi, partner vizesi gibi vizeler için verilmektedir.
  • Uzun Süreli Hollanda Vizesi (D Tipi Vize): Ülke sınırları içinde 90 günden fazla kalmaya imkan tanıyan vize türü olarak bilinir. Çalışma izni, yatırımcı vizesi, aile birleşimi vizesi, öğrenim vizesi, start-up vizesi gibi vize türleridir.

Hollanda vizesi başvuru sürecini doğru ve eksiksiz bir şekilde tamamlayarak seyahatinizi sorunsuz hale getirebilir, Avrupa'nın kalbinde unutulmaz bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Yurt dışı seyahatlerinizde çocukla gitmenin kolaylığını yaşamak istiyorsanız Çocukla Yurt Dışına Çıkmak İsteyen Ailelere Öneriler yazımıza göz atabilirsiniz.

Son Eklenenler

Hesaplama Araçları

Eviniz ve aracınız ile ilgili tüm hesaplamalar için HDI Sigorta’yı ziyaret edin! Hesaplama araçları sayesinde en doğru sonuçlara ulaşın!

HDI Sigorta