TR / EN

Yangın Anında Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

Yangın anında doğru adımları bilmek ve öncesinde gerekli önlemleri almak, can ve mal kayıplarını en aza indirmenin anahtarıdır. Bu yazımızda, yangın sırasında yapılması ve kaçınılması gerekenlerden yangın öncesi alınabilecek güvenlik önlemlerine kadar tüm detayları bulabilirsiniz.

Yangın

Ani gelişen ve hızla yayılabilen afetlerden biri olan yangın, gerekli önlemler alınmadığında son derece tehlikeli boyutlara ulaşabilir. Yangın başladığı andan itibaren alevler, yoğun duman, zehirli gazlar ve patlama riskiyle büyük can ve mal kayıplarına yol açabilir. Bu nedenle yangın anında doğru davranışları bilmek, hayat kurtarabilir. Zira yanlış müdahale veya panikle yapılan hatalar durumu daha da kötüleştirebilir. Yangın anında yapılması gerekenler konusunda detaylı bilgi almak isterseniz doğru adrestesiniz. Yangında ne yapmalıyız sorusunun cevabı tüm detaylarıyla yazımızda.



Yangın Anında Yapılması Gerekenler

Daha önce de belirttiğimiz gibi yangın hızlı yayılabilen bir afettir. İşte bunun için yangında ilk yapılması gerekenlerin başında sakin kalmaya çalışmak gelir. Çünkü panik olmak veya gerilmek doğru karar vermeyi engeller ve yanlış adımlar atmanıza yol açabilir. Bu durumda sakin kalmalı ve eğer yangınla mücadele konusunda eğitiminiz yoksa müdahale etmek yerine hemen bulunduğunuz yeri güvenli bir şekilde terk etmelisiniz. Buna ek olarak, yangını fark ettiğinizde çevrenizdekileri uyarmak hayati önem taşır. Çevrenizdeki insanları uyarmak için yangın esnasında bağırabilir veya yangın alarmını kullanabilirsiniz. Bunlara ek olarak yangın anında yapılması gerekenler öncelik sırasıyla şunlar:

  • 112'yi arayın: Profesyonel yardım çağırmak için vakit kaybetmeyin.
  • Doğru söndürme yöntemi seçin: Özelliikle elektrik kaynaklı yangınlarda asla su kullanmayın.
  • Dumanlı ortamda emekleyin: Temiz hava zemine yakın olduğundan yere çömelerek ilerleyin.
  • Asansör kullanmayın: Yangın merdivenlerini tercih edin. Duman, sıcaklık ve gazlar yangın sırasında yukarıya doğru yükselir.
  • Kapıları kapatın: Oksijeni kesmek yangının yayılmasını yavaşlatır.
  • Yangına Temas Etmemeye Dikkat Edin: Yangın sırasında bölgeyi terk ederken ateşin olduğu bölgeye yaklaşmamaya çalışın. Eğer kıyafetleriniz tutuşursa hemen yere yatıp yuvarlanın.

Bu süreçte İtfaiye ekipleri olay yerine ulaştığında onların çalışmasını engellememek için yangın bölgesinden uzaklaşmanızda fayda vardır. Ayrıca ekiplere yangın hakkında doğru bilgi verilmesi, müdahaleyi hızlandıracaktır.



Yangın Anında Yapılmaması Gerekenler

Yangın anında doğru davranışları öğrendiğimize göre bu afet sürecinde yapılmaması gerekenlere geçebiliriz. Yangın sırasında en büyük risklerden biri panikle hareket etmektir. Pencereden atlamak, koşarak kaçmaya çalışmak veya bilinçsizce müdahale etmek farklı riskleri beraberinde getirecektir. Özellikle yüksek katlardaki yangınlarda, panikle pencereden atlamak ölümcül sonuçlara neden olabilir. Bunun yerine sakin kalarak alternatif kaçış yolları aramalısınız. Buna ek olarak şu durumlardan da kaçınmanızda fayda var:

  • Kapı ve pencereleri açık bırakmayın: Oksijen yangını besleyeceğinden kapıları kapalı tutun. Ancak kapıları kilitlemeyin.
  • Dumanlı alanda koşmayın: Koşmak veya ayakta durmak, yoğun duman nedeniyle zehirli gaz soluma riskini artırır.
  • Eşya kurtarmaya çalışmayın: Yangın sırasında zamanlar yarıştığınızı unutmayın. Ne olursa olsun öncelik hayat güvenliğidir.
  • Bilinçsiz müdahale etmeyin: Eğitiminiz yoksa yangına yaklaşmayın.



Yangın Öncesi Alınması Gereken Önlemler

Yangın birçok nedenden ötürü yaşanabilen bir afettir. Bu nedenle, yangın çıkmadan önce gerekli önlemleri almak oldukça önemlidir. Bu önlemlerin başında elektrik tesisatlarının düzenli kontrolü, yanıcı maddelerin güvenli şekilde saklanması ve yangın söndürme cihazlarının bakımı vardır. Elektrik tesisatlarının eskimesi ve bakımsızlığı herhangi bir sorunda yangına sebep olabilir. Buna yangına hızlı ve bilinçli bir şekilde müdahale edebilmek için yangın söndürme cihazlarının da elinizin altında ve kullanılabilir durumda olması gerekir. Evinizde veya iş yerinizde bulunmadığınız zamanlarda da duman dedektörleri kullanarak yangına karşı önlem alabilirsiniz. Bu cihazlar yangının erken tespit edilmesini sağlar. Ayrıca aile üyeleri veya iş yerindeki çalışanlarla yangın tatbikatları yapmak acil durumlarda nasıl hareket edileceğini öğrenmeye yardımcı olur. Tüm bunlara ek olarak yangının getireceği hasarlara karşı hem maddi hem de manevi olarak güvence altında olmak için konut sigortası yaptırabilirsiniz. Konut Sigortası yangın, hırsızlık ve doğal afetler gibi risklere karşı kapsamlı bir koruma sağlar. Konut sigortası hakkında detaylı bilgi almak için şu yazımızı inceleyin: Konut Sigortası Neleri Kapsar?

Son Eklenenler

Hesaplama Araçları

Eviniz ve aracınız ile ilgili tüm hesaplamalar için HDI Sigorta’yı ziyaret edin! Hesaplama araçları sayesinde en doğru sonuçlara ulaşın!

HDI Sigorta