

Deprem riski her an hayatımızın bir parçası. Deprem güvenliği ile ilgili en etkili test yöntemlerini ve alınması gereken önlemleri yazımızda keşfedin!
Türkiye'nin %92'sinin deprem bölgesinde yer alması, depreme dayanıklı ev sahibi olma konusunu hayati önem taşıyan bir mesele haline getiriyor. Özellikle 1999 Gölcük, 2020 İzmir ve 2023 Kahramanmaraş depremlerinin ardından bina güvenliği ve yapı direnci testi kavramları gündemimize yerleşti. Peki, yaşadığınız ev depreme ne kadar dayanıklı? Bu yazımızda, uzmanların bilimsel olarak önerdiği ve kolayca uygulayabileceğiniz deprem testi yöntemlerini detaylı olarak inceliyoruz.
Bir yapının depreme dayanıklılığını değerlendirmek için atılması gereken ilk adım o yapının ne zaman inşa edildiğini öğrenmektir. 1999 Marmara Depremi sonrası değişen Deprem Yönetmeliği ile bu tarihten sonra yapılan binaların denetim süreci daha sıkı hale getirilmiştir. Özellikle 2000 sonrası yapılan binalar, yeni yönetmelik gereğince daha dayanıklı malzemelerle ve mühendislik ilkelerine uygun şekilde inşa edilmiştir. Fakat yapının yaşı binanın sağlamlığından emin olmak için tek başına yeterli değildir. Çünkü zamanla bina malzemelerinde yıpranma olabilir. Bu nedenle yaşla birlikte bina güvenlik kontrolü kapsamında bakım ve onarım geçmişi de dikkate alınmalıdır.
Deprem dayanıklı binayı test ederken sağlamlık ve dayanıklılık unsurlarının yanında üzerinde bulunduğu zemin de büyük önem taşır. Dere yataklarına, dolgu alanlarına veya kaygan zeminlere inşa edilen yapılar sağlam olsa bile deprem anında daha riskli bulunur. Buna karşılık kaya gibi sert ve stabil zeminler üzerine inşa edilen binalar daha dayanıklıdır. Zemin durumu hakkında net bilgiye ulaşmak için belediyeden veya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı kurumların zemin etüt raporlarına göz atabilirsiniz. Bu raporlar yapının bulunduğu zeminin deprem sırasındaki davranışı hakkında önemli ipuçları sunabilir.
Depreme dayanıklı ev nasıl olur sorunun bir diğer cevabı da binanın malzeme kalitesinde saklıdır. Yapının taşıyıcı elemanları olan kolon ve kirişler binanın sağlamlığında kilit rol oynar. Bir yapının taşıyıcı sistemi olan bu alanlarda gözle görülebilir çatlaklar, kırıklar veya deformasyonlar varsa ilgili yapının riskli olabileceğine işaret edebilir. Yapının taşıyıcı bölgelerindeki yıpranmalar çıplak gözle anlaşılmasa da uzman mühendislerin yapacağı deprem testiyle malzeme kalitesi net bir şekilde tespit edilebilir. Yapı direnci testi evinizin depreme dayanıklı olup olmadığı ile alakalı sonuçlar sunar. Tüm bunlarla alakalı deprem güvenliği için karot testi gibi yöntemlere başvurabilirsiniz.
Rutubet sorunu da bir binayı olası depremlere karşı dayanıksız kılan faktörler arasındadır. Özellikle binanın bodrum katlarında veya temel seviyelerinde sıkça rastlanan nem betonun ve içindeki demir malzemenin çürümesine neden olabilir. Bu durum zamanla binadaki taşıyıcı sistemin gücünü azaltır. Eğer evinizin duvarlarında ya da tavanında rutubet lekeleri, küf veya dökülmeler varsa uzman desteği alarak neler yapılabileceği konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.
Binanızın depreme dayanıklı olup olmadığını öğrenmenin en kesin yolu profesyonel deprem testi yaptırmaktır. Bu testler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kurumlar tarafından yapılmaktadır. Test sürecinde genellikle yapının genel durumu, karot numuneleri, beton kalitesi, bina yaşı ve zemin özellikleri değerlendirilir. Yapılan incelemeler sonucunda deprem risk raporu hazırlanarak alınacak önlemler belirlenebilir.
Deprem riski Türkiye’nin bir gerçeği olmakla birlikte en çok vakit geçirdiğimiz ve aradığımız o rahatlık ve huzuru bulduğumuz evlerimizi depreme karşı sigortayla korumak oldukça önemlidir. Binanızın risk durumu ne olursan her koşulda güvence altında kalmak için zorunlu deprem sigortası (DASK) ve konut sigortası yaptırabilirsiniz. Zira DASK olarak da bilinen zorunlu deprem sigortası doğrudan depremin neden olabileceği bina hasarlarına karşı güvence sunan ve depreme karşı hazırlıklı olmak için yaptırılması resmi olarak zorunlu olan bir sigortadır. Konut sigortası ise evinizi veya eşyalarınızı depremle birlikte aynı zamanda yangın, su baskını ve hırsızlık gibi birçok diğer risklere karşı da güvence altında almanızı sağlar. HDI sigorta farkıyla bu önemli deprem ve konut sigortalarını yaptırarak evinizi koruma altına alabilirsiniz.
Eviniz ve aracınız ile ilgili tüm hesaplamalar için HDI Sigorta’yı ziyaret edin! Hesaplama araçları sayesinde en doğru sonuçlara ulaşın!