TR / EN

Kasko Muafiyeti Ne Demek, Hangi Durumlarda Olur?

Muafiyetli kasko nedir, hangi avantajları sunar ve hangi durumlarda devreye girer? Bu yazımızda, kasko muafiyetiyle ilgili merak edilen tüm soruları açıklıyoruz.

Kasko

Ekonomik ya da farklı sebeplerle geniş kapsamlı kasko poliçeleri düzenleyemeyenler için son derece ideal olan muafiyetli kasko, sigorta bedelinin bir kısmını sigortalının, kalan kısmını ise sigorta şirketinin karşıladığı bir poliçe türüdür. Dolayısıyla poliçedeki sınırlar dahilinde netleştirilen bedellere istinaden herhangi bir kaza sonrasında karşılanacak onarım ve servis ücretleri, belli oranda sigortalıya ait olur. Yazının devamında kasko muafiyeti ne demek, ne zaman olur ve hangıi durumlarda uygulanmaz gibi soruların yanıtlarını ayrıntılı biçimde bulabilirsiniz.



Kasko Muafiyetinin Özellikleri ve Avantajları

Muafiyetli Kasko Türleri

  1. Tenzili Muafiyet: Kasko poliçelerinde en çok kullanılan muafiyet türü olan tenzili muafiyet, poliçede belirtilen miktar kadar hasar bedelinin sigortalıya yansıtılması durumudur.
  2. Entegral Muafiyet: Entegral muafiyet ise o poliçe dönemi içinde poliçede belirtilen miktarın altında kalan bedelin sigortalıya, o miktarı aşması durumunda ise bedelin sigorta şirketine yansıtılmasıdır.

Muafiyetli Kasko Avantajları

  • Muafiyetli kaskolar, muafiyetsiz kaskolara kıyasla çok daha düşük maliyetli olduğundan bütçe sıkıntısıyla kasko hizmeti almayı erteleyenler için son derece idealdir.
  • Herhangi bir kaza sonrasında küçük hasarların onarımı için sigorta şirketinden tazminat alınamayacağı için ek prosedür ve kağıt işleri ile vakit kaybetmeye gerek kalmaz.
  • Çoğunlukla düşük hasarlı kazalardan sonra kaskonuz bozulmaz, bu da yenileme süreçlerinde size avantaj sağlar.
  • Bu tür poliçelerin aylık prim ödemeleri de düşük olacağı için sigortalı açısından ödeme kolaylığı sağlar.
  • Muafiyet bedeli yüksek oranda kişiselleştirilebilmesi, sigortalı açısından avantaj sağlar. Standart kasko poliçelerinin karşıladığı hasarlara göre daha düşük frekanslı hasarların teminat altına alınması, muafiyetli kasko poliçelerini çok daha ekonomik bir seçenek olarak öne çıkarır.



Kaskoda Muafiyet Uygulanmaz Ne Demek?

Peki, kaskoda muafiyet uygulanmaz ne demek? Aslında bu sorunun cevabı, standart kasko poliçelerini işaret eder. Yani kaskoda muafiyet uygulanmaz, sigorta poliçesi kapsamında oluşan hasarların tamamının sigorta şirketi tarafından karşılanacağı anlamına gelmektedir. Muafiyet, belirli bir hasar miktarına kadar sigortalının kendi ödemesini gerektiren bir durumdur. Ancak bunun tam tersi olan durumda, sigortalı herhangi bir miktar ödemek zorunda kalmaz ve hasarın tamamı sigorta güvencesi altındadır. Bu tür poliçeler, genellikle yüksek maliyetli araçlar için tercih edilirken araç sahiplerine maddi güvence ve pek çok ek avantaj sağlar. Kaskoda muafiyet uygulanmaz, sigortalıların hasar durumlarında herhangi bir ödeme kaygısı olmadan aracını güvenle kullanmasını destekleyen bir seçenektir. Kısacası bu durum, özellikle sık seyahat eden veya yoğun trafik koşullarında araç kullanan bireyler için oldukça avantajlıdır.



Kasko Muafiyeti Ne Zaman Olur?

Kasko muafiyeti, sigorta poliçesindeki belirli şartlar doğrultusunda, hasarın bir kısmı sigortalı tarafından karşılandığında devreye girer. Genellikle küçük ölçekli hasarlarda, poliçede belirtilen muafiyet tutarını aşmayan zararlar sigortalı tarafından ödenir. Bunun yanı sıra poliçede belirlenen oran veya limit muafiyet olarak tanımlanmışsa bu tutarın üzerindeki hasar miktarı sigorta şirketi tarafından karşılanır. Kasko muafiyeti, aynı zamanda maliyet tasarrufu sağlamak isteyen sigortalıların daha düşük prim ödemek amacıyla tercih ettiği bir uygulama olarak da karşımıza çıkar. Bu yöntem, küçük çaplı hasarların yükünü hafifletirken sigorta kapsamının büyük hasarlara odaklanmasını sağlar. Ek olarak sigortalıların, muafiyetin hangi durumlarda geçerli olduğunu ve poliçede belirtilen detayları dikkatlice incelemesi oldukça önemlidir.

Ayrıca ikinci el araç almak isteyen ancak ağır hasar kaydı ile alakalı soru işaretleri olanlar için Ağır Hasar Kayıtlı Araç Alınır mı? başlıklı yazımız da ilgi çekici olabilir.

Son Eklenenler

Hesaplama Araçları

Eviniz ve aracınız ile ilgili tüm hesaplamalar için HDI Sigorta’yı ziyaret edin! Hesaplama araçları sayesinde en doğru sonuçlara ulaşın!

HDI Sigorta